Vanaf 20 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) structurele onderhoudswerken uit op de E313. Op verschillende plaatsen (ter hoogte van Massenhoven, Pulle, Herentals en Ham) krijgt het verouderde wegdek nieuw asfalt of worden er herstellingswerken uitgevoerd. Onder voorbehoud van de weersomstandigheden zullen de werken afgerond zijn na 9 nachten en 4 weekends in augustus en september. Tijdens de nachten van 6, 7, 8 en 9 augustus vinden voorbereidende werken plaats.

Grote zomerwerven 2013

Tegen 2015 wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de onderhoudsachterstand op de autosnelwegen wegwerken. Daarom vinden er tijdens de verkeersluwe zomermaanden verscheidene structurele ingrepen plaats op het Vlaamse wegennet. Zo ook op de E313: het wegdek van de snelweg is verouderd. De E313 is een belangrijke verbindingsweg tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Door het talrijke zwaar verkeer heeft vooral de rechterrijstrook te kampen met grote slijtage. Na dit structurele onderhoud zal de E313 niet alleen veiliger, maar ook een pak comfortabeler zijn.

Nachtelijke voorbereidende ingrepen

Tijdens de nachten van 6, 7, 8 en 9 augustus vinden voorbereidende werken voor het structureel onderhoud plaats. Dan worden er enkele doorsteken door de middenberm gemaakt ter hoogte van de werfzones. Tijdens de eigenlijke onderhoudswerken zal het verkeer via die doorsteken naar het andere rijvak geleid worden. Om de ingrepen veilig uit te kunnen voeren, zal er tijdens de voorbereidende werken ‘s nachts in elke richting maar één rijstrook beschikbaar zijn.

Structureel onderhoud op 4 locaties op de E313:

Nieuw wegdek tussen Grobbendonk en Massenhoven

Dinsdagnacht 20 augustus beginnen de werkzaamheden van de eerste werf. Over een afstand van 5 km tussen Grobbendonk (complex 20) en Massenhoven (complex 19) in de richting van Antwerpen krijgt het wegdek nieuw asfalt.

  • De eerste drie dagen wordt er alleen ‘s nachts gewerkt (tijdens de nachten van 20, 21 en 22 augustus). In de richting van Antwerpen is er dan maar één rijstrook beschikbaar. In de richting van Hasselt zijn beide rijrichtingen open.
  • Tijdens het weekend van 23, 24 en 25 augustus werkt de aannemer 24 uur op 24 en moet het verkeer richting Antwerpen via een doorsteek in de middenberm naar het andere rijvak. In elke rijrichting is er dan maar één rijstrook beschikbaar, wat hinder zal veroorzaken.

Onderhoud brug van Pulle

Daarna is de tweede werf aan de beurt. Gedurende twee nachten (van 26 op 27 en van 27 op 28 augustus) vernieuwt AWV het wegdek en de waterdichting van de Pullebrug over het Netekanaal.

  • In de richting van Hasselt moet het verkeer over één rijstrook. Het verkeer richting Antwerpen ondervindt geen hinder.

Nieuw wegdek tussen Ham en Laakdal

Tijdens het weekend van  30 en 31 augustus en 1 september bevindt de werf zich tussen Ham (complex 25) en Laakdal (complex 24 Geel-Oost) in de richting van Antwerpen. Over een afstand van 2 km krijgt de snelweg ook daar nieuw asfalt.

  • Het verkeer richting Antwerpen wordt via een doorsteek in de middenberm naar de andere rijrichting geleid. In elke richting beschikt het verkeer dan maar over één rijstrook, wat hinder zal veroorzaken.

Herstelling wegdek bij Herentals-Industriezone (werf 4 op de overzichtskaart)

Tot slot herstelt AWV ook het wegdek van de E313 ter hoogte van de afrit Herentals-Industriezone (complex 21) in de richting van Hasselt. Daar worden enkele scheuren in het wegdek weggewerkt.

  • Tijdens het weekend van 6, 7 en 8 september en tijdens het weekend van 13, 14 en 15 september moet het verkeer richting Hasselt over één rijstrook rijden. In de richting van Antwerpen zijn beide rijstroken open.
  • De afrit Herentals Industriezone is tijdens het tweede weekend van september afgesloten. Het verkeer rijdt dan verder tot de volgende afrit, Herentals-Oost (complex 22), en keert daar terug om even verderop de afrit Herentals-Industriezone in de richting van Antwerpen te nemen.

Veiligheid en minderhindermaatregelen

AWV doet er alles aan om zoveel mogelijk verkeershinder te vermijden. Daarom vinden de werken ’s nachts plaats of tijdens het weekend. Tijdens de weekends werkt de aannemer de klok rond om de uitvoeringstermijn te beperken.

Om de werken in alle veiligheid te kunnen uitvoeren, geldt er ter hoogte van de vier werfzones een snelheidsbeperking van 70 km/u. Er wordt ook een filedetectiesysteem of filewaarschuwingsvoertuig ingezet. Zo wil AWV kop-staartaanrijdingen vermijden.

 

Timing onder voorbehoud

Asfalteringswerken zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer kunnen ze niet uitgevoerd worden en moet de planning dus opschuiven. Kort voor elke werf van start gaat, zal AWV een persbericht uitsturen met de laatste stand van zaken.